Fremstilling af varmebord
Varmebord fremstillet i marts 2009.
Et kik ned i varmebordet
Så fik jeg endelig fremstillet et varmebord, så jeg til min kones store glæde, slipper for at fylde vindueskarmene med potter hvert forår.

Fremgangsmåde
Jeg byggede først et solidt bord på ca 80 x 170 cm, og med en 18 cm høj kant rundt. Nederst - under bordpladen isolerede jeg med 75 mm flamingo. Bordpladen er en træplade af vandfast krydsfiner. Den blev for god ordens skyld malet, så fugt ikke ødelægger den. Så monterede jeg en elektrisk varmemåtte, som er et elektrisk kabel, der sidder fasr på et selvklæbende net. Det passede ikke helt i bredden, så det sidste stykke kabel måtte løsnes fra nettet, og limes fast på bordpladen med tape. Der skal være samme afstand mellem kablerne som der er på nettet.

Langs kanterne oven på bordpladen isolerede jeg med 75 mm flamingo. Det hele blev dækket af bassindug og 1 cm sand hældt på. Så havde jeg en etanitplade på 8 mm tykkelse som jeg skar til og lagde oven på sandet. For at skabe god kontakt til varmekablerne, hældte jeg en spand vand ned i, så der stod 1 mm vand oven på eternitpladen. Ledningen til varmekablet og til termostatføleren (termostat føleren ligger nede ved varmekablet, mellem 2 kabler) blev ført ud af bagsiden af kassen.

Som tag købte jeg noget "udestueplade", det med 4 lag, klar og med en tykkelse på 1 cm. Så brugte jeg en rum tid på at fræse de træpinde der skulle holde hele toppen sammen, og få det malet. Pladerne blev limet fast til trærammen med sanitetssilicone, og alle små huller ind til de mellemrum der er i pladerne blev tætnet. Luften skal være stillestående for at isolere. Jeg besluttede at lave 2 låger i taget. En som selv åbner når temperaturen bliver over ca 25 grader, og et manuelt låg til at komme ind til planterne. Igen meget fræsen og nussen med de små pinde der danner rammerne i lågene. Til sidst monterede jeg den automatiske vinduesåbner, gummilister som slutter helt tæt (jeg vil gerne spare på varmen/strømmen i de kolde nætter) og tilsluttede termostaten. Nat temperaturen er stillet til 20 grader og dagtemperaturen til 22 grader. Jeg købte et min/max termometer, og temperaturen svinger på dage uden sol mellem 18 og 23 grader. Når solen kommer bliver der 35 grader.

Hele toppen kan tages af, når det ikke længere er behov for varmetilskud om natten. Så er der plads til 4 plantesække på bordet, så jeg slipper for at flytte det ud af drivhuset.

Det har været lidt kostbart at bygge et sådan varmebord, men det er planen også at bruge det til vinter, til overvintring af bla pelagonier.